İZMİR / FOÇA - Foça Reha Midilli Anadolu Lisesi

ATATÜRK

Ulu önderimiz Atatürk´ün bizlere bıraktığı mirası en yüce değerimiz olarak kabul ediyor ve bu uğurda tüm gücümüzle çalışıyoruz. Kendisinin, çeşitli konularda bizlere ilham kaynağı olan sözlerini ilke edinmiş olarak yaşamayı ödevimiz olarak görüyoruz.

"Bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır."

"Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız."

"Bilim, gerçeği bilmektir."

"Bir millet, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla kaimdir."

"Bir milletin ahlak değeri, o milletin yükselmesini sağlar."

"Birlik ve beraberlik; ölümden başka her şeyi yener."
"Bir ulus, sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez."

"Milli sınırlar içinde bulunan yurt parçaları bir bütündür; birbirinden ayrılamaz."

"Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir. Bu rejim, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onlardan esirlik, soysuzluk, dalkavukluk hislerini uzaklaştıran bir yoldur."

"Cumhuriyet, düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister."

"Egemenlik, kayıtsız şartsız ulusundur."

"Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder."

"İnsaf ve merhamet dilenmekle millet işleri görülemez; millet ve devletin şeref ve bağımsızlığı elde edilemez, insaf ve merhamet dilenmek gibi bir kural yoktur. Türk milleti ve Türkiye'nin çocukları, bunu bir an akıldan çıkarmamalıdır."

"Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk ekonomisi, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir."

"Samimiyetin lisanı yoktur. Samimiyet sözlerle açıklanamaz. O, gözlerden ve tavırlardan anlaşılır. Medeniyetin esası, ilerlemesi ve kuvvetin temeli, aile hayatındadır. Bu hayattaki fenalık mutlaka toplumsal, ekonomik ve politik beceriksizliği doğurur."

"Saygısızlığın, saldırının küçüğü, büyüğü yoktur."

"Tehdide dayanan ahlak, bir erdemlilik olmadığından başka, güvenilmeye de layık değildir."

"Ulusal egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, mahvolur."

Yayın: 04.04.2018 - Güncelleme: 21.05.2021 13:20 - Görüntülenme: 876